2021-02-04 11:47:17• hírek • Bede Emőke

Rákellenes világnap: ez a betegség a második vezető halálok

Illusztráció. Forrás: freepik.com
Illusztráció. Forrás: freepik.com

2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust. A résztvevők február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen. Legfontosabb célként a daganatos megbetegedésekkel kapcsolatos ismeretek gyarapítását, az ezzel kapcsolatos tévhitek eloszlatását, valamint a prevenciós lehetőségek ismertetését tűzték ki, illetve mindezek emlékére a kongresszus február 4-ét rákellenes világnappá nyilvánították.

Az Országos Statisztikai Hivatal előzetes számításai szerint 2020 első tizenegy hónapjában összesen 260.595 elhalálozást jegyeztek Romániában, mely 23.207-tel több, mint a 2019-ben mért adat. A daganatos megbetegedések ebben az időszakban megközelítőleg 45 ezer ember haláláért tehetőek felelőssé, így a vezető halálozási okok között továbbra is a második helyet mondhatja magáénak a kórok ezen csoportja.


Az Országos Közegészségügyi Hivatal statisztikai osztálya némileg lassabban dolgozza fel a megyei igazgatóságoktól beérkező adatokat, így a hivatal adatbázisában egyelőre csak a január-szeptember közötti időszakra vonatkozó információk lelhetők fel. Ennek ellenére tisztán látszik, a 2020-as esztendő első kilenc hónapjában kevesebb új rákos megbetegedést fedeztek fel, mint egy évvel korábban. 2019 januárja és szeptembere között 737 új pácienst vezettek be a nyilvántartásba, 2020-ban számuk 625 volt. Az új betegeket is beleszámítva, a Szatmár megyei hatóságoknak 11.198 rákbetegről volt tudomások szeptember végén. Ugyanezen forrás szerint megyénkben 100 lakosra 3,4 rákos beteg jut.


Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mit tehetünk annak érdekében, hogy elkerüljük a rákos megbetegedéseket. Az egészséges életmód alapszabályainak betartása mellett fontos, hogy részt vegyünk a szűrővizsgálatokon is, melyek által lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt. Az orvostudomány fejlődésével a szűrési módszerek megbízhatósága megsokszorozódott, az azonban az egyén felelőssége maradt, hogy foglalkozzon egészségével és éljen az egészségügy adta lehetőségekkel - hívják fel a figyelmet a megelőzés fontosságára a daganatok.hu szakértői, kiknek szavait azonban nem csak most, a rákellenes világnap alkalmával érdemes szem előtt tartanunk, hanem egész évben, hiszen egészségünk és végső soron életünk a tét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: